Cum amenajăm ingenios grădina casei. 8 idei creative – GALERIE FOTO

Amenajarea grădinii casei vă poate transforma spațiul în ceea ce să numiți cu adevărat “acasă”, acea oază de liniște și de intimitate a locuinței voastre. Dacă decorarea acesteia devine proiectul vostru de suflet, veți reuși să vă relaxați și să găsiți toată energia pozitivă petrecând timp în acel loc. În cele ce urmează vă prezentăm câteva sugestii de decorare a grădinii, idei pline de inspirație.

Important de știut este faptul că pentru amenajarea unei grădini creative nu trebuie să fiți constrânși de spațiul limitat pe care îl aveți la dispoziție. Având câteva surse de inspirație puteți găsi modalitatea perfectă de a transforma un spațiu redus ca dimensiune într-unul elegant. O zonă verde, cu plante și arbuști este ideală pentru amplasarea unei băncuțe de grădină, a unei măsuțe cu scaune sau a unui balansoar confortabil. Spațiul va deveni unul perfect pentru relaxare, în diminețile târzii de primăvară, ori un refugiu pentru canicula din timpul verii. Iată câteva imagini din care poți desprinde ponturi pentru un proiect de amenajare a grădinii casei voastre:

Grădină amenajată în curtea din fața casei

Grădina din fața casei reprezintă primul contact cu locuința și primul lucru pe care îl observă invitații atunci când trec pragul casei voastre. De aceea, curtea trebuie să arate îngrijit și să producă o impresie bună. Există numeroase modalități prin care curtea din fața casei poate fi amenajată. Iată câteva idei fabuloase, tocmai bune de pus în practică.

Grădină amenajată în curtea din spatele casei

Curtea din spatele casei tale poate fi un loc liniștit și izolat de aglomerație, ceea ce îl face perfect pentru amenajarea unui spațiu de relaxare. Pentru a transforma acest colț într-unul intim, de relaxare și petrecere a timpului liber, puteți amenaja un foișor sau o căsuță de grădină. Aceste locuri pot fi ideale și pentru zilele/serile în care vă invitați prietenii/familia în vizită. De asemenea, vă puteți instala un hamac confortabil, în care să vă reîncărcați bateriile și să vă deconectați de la stresul cotidian. Gazonul, florile și arbuștii vă pot crea senzația unei grădini botanice.

Totodată, țineți cont de faptul că spațiul exterior al casei tale poate fi amenajat în orice stil doriți, fără să fiți constrânși de dimensiune. Există grădini mici care arată minunat, la fel cum există soluții și pentru amenajarea impresionantă a unei grădini de mari dimensiuni. Noi vă sfătuim să țineți cont doar de timpul pe care îl veți acorda îngrijirii grădinii, precum și de scopul în care doriți să folosiți această grădină.

Grădină amenajată în stil francez

Grădinile franceze sunt acele locuri în care vegetația este perfect îngrijită, arbuștii sunt tunși milimetric, pomii sunt plantați în linie dreaptă și au aceeași înălțime, iar florile sunt plantate astfel încât să formeze modele geometrice și simetrice. Gama de culori a florilor florilor și plantelor se învârte în jurul paletei culorilor: bleu, roz, alb și violet. Și apa are un rol important, fiind foarte populare iazurile artificiale, dar și fântânile arteziene.

Grădină amenajată în stil japonez

Atitudinea japonezilor față de natură se vede și în amenajarea grădinilor, gândite ca spații de meditare și contemplare a mediului înconjurător. De altfel, grădinile japoneze, care se bazează pe principiul „fukinsei”, principiul asimetriei ca fiind singura modalitate prin care se poate controla echilibrul, niponii fiind, după cum bine știm cu toții, fascinați după control și găsirea echilibrului perfect.

Subliniem faptul că am fost de-a dreptul fascinați de aceste grădini în cadrul unei vizite în mai multe orașe din Japonia, în urmă cu doi ani. Eleganța simplității grădinilor, precum și amenajarea lor, în jurul caselor de ceai, cu terase de pe care poate fi admirată natura, toate acestea creau spațiul ideal de recreere. De cele mai multe ori, în mijlocul grădinii, un heleșteu înconjura un pavilion din lemn. Binecunoscut este faptul că grădinile japozele sunt incredibil de frumos de admirat, în special primăvara, atunci când înfloresc cireștii. Japonezii folosesc piatră și nisip pentru amenajarea cărărilor, pe care le conturează ca fiind înguste și șerpuite, dar și lemn pentru podurile arcuite, care fac trecerile peste heleștee. De altfel, în cultura budistă, apa joacă un rol foarte important: apa și piatra sunt considerate elemente de tip yin și yang, două lucruri opuse, dar care se completează perfect. Dintre toate tipurile de amenajări de grădini, noi ne declarăm îndrăgostiți de stilul japonez.

Grădină amenajată în stil rustic

Grădinile rustice ne amintesc de căsuțele de la țară, de la bunici ori de cabanele de munte, micuțe, dar colorate și pline de verdeață. Cel mai bun mod de a amenaja o grădină în acest stil este să vizitați târgurile de vechituri și să alegeți câteva lucruri pe care să le puteți refolosi în alte scopuri. De exemplu, un cuptor vechi și ruginit poate deveni un element cu rol strict decorativ pentru grădina ta. Lemnul joacă un rol extrem de important în amenajarea unei grădini rustice. Acest material este folosit în decorarea potecilor, în amenajarea unui foișor sau în fabricarea scaunelor sau a taburetelor de grădină.

Grădină amenajată în stil vintage

Ce impresii vă produc curțile caselor sau ale palatelor abandonate, în care plantele s-au extins și au cuprins zidurile clădirilor? Una misterioasă și interesantă, desigur. Din acest motiv, o grădină în stil vintage nu este completă fără trandafiri albi și roz și fără câteva plante cățărătoare. Puteți completa decorul și cu ghivece neconvenționale: o roabă veche care poate fi transformată într-un suport pentru flori, niște stropitoare, cutii din lemn sau chiar o piesă veche de mobilier. O grădină vintage trebuie să capete acel aspect vechi, în care natura s-a extins în deplină libertate, fără să fie controlată de om. Materialele folosite sunt lemnul, metalul și cărămida, iar pentru un plus de originalitate vă recomandăm să folosiți câteva decorațiuni exterioare perfecte pentru o asemenea grădină.

Grădină amenajată în stil modern

O grădină modernă este definită de accentul pus pe elementele grafice și structurale. Originală și îndrăzneață, aceasta se potrivește persoanelor creative, cu o personalitate puternică, pentru care timpul este o resursă prețioasă. Totodată, grădinile moderne sunt asociate cu funcționalitatea, cu relaxarea, cu bunul gust, aspecte care transformă spațiul într-unul ideal pentru primirea invitaților sau pentru contemplarea naturii. Sunt în trend potecile pietruite, decorate cu plăci din piatră naturală, arbuștii exotici, de talie mică, ușor de îngrijit și rezistenți la temperaturi caniculare, precum și foișorul placat cu lemn. Spațiul capătă astfel un aspect de living exterior, nonconformist și original.

Amenajarea unui lac/heleșteu în grădină

Amenajarea unui iaz, heleșteu sau chiar lac artificial (în funcție de dimensiunea spațiului) în curtea casei nu este nici pe departe atât de complicat precum sună. Cu puțină îndemânare, nici nu veți apela la ajutorul specialiștilor în peisagistică. Noi vă sfătuim să identificați cea mai potrivită zonă pentru amplasarea iazului/lacului. Țineți cont de faptul că acesta trebuie să fie ferit de razele puternice ale soarelui și amplasați-l într-un loc umbros din curte. Începeți prin a săpa o groapă de adâncimea dorită, având grijă să nu loviți vreo conductă subterană. Cimentați apoi groapa, iar când materialul va fi perfect uscat, decorați iazul cu pietre, ghivece cu flori și umpleți-l cu apă.

Distribuie articolul

Comments are closed.