Reabilitarea parapetului balconului – aspecte pro și contra în reabilitarea locuințelor

Parapetul balconului unei locuințe reprezintă acel element decorativ, aflat la partea exterioară a unui balcon, amplasat arhitectural ori din motive de decor, pe fațada unui imobil. Acest element are atât rol decorativ, cât și de închidere la partea exterioara a fațadei clădirii, nefiind un element structural, ci având un ordin pur estetic. 

Astfel, parapetele balcoanelor nu fac parte din structura imobilelor, cum este cazul planșeelor din beton armat (BA). Mai mult, parapetele nu sunt protejate prin grunduire, vopsire sau alte tipuri de intervenții, iar în decursul timpului prezintă stadii de degradare sau corodare. Însă nici instituțiile publice și nici locatarii locuințelor nu aduc niciun fel de aport pentru a le oferi vreo protecție.

Mai mult, în timpul lucrărilor de reabilitatare termică a locuințelor, numeroși specialiști ajung la concluzia că este necesară înlocuirea, consolidarea sau punerea în siguranță atât a parapetelor balcoanelor, cât și a planșeelor din BA ale balcoanelor, care în urma intemperiilor, a efectului de îngheț-dezgheț, s-au degradat, iar unele chiar s-au distrus, în special plăcile exterioare ale acestora. Având în vedere cele menționate anterior, cei mai mulți specialiști propun închiderea acestor spații cu tâmplărie termoizolantă din PVC. Astfel, aceste spații sunt protejate termic.

Problema acestor decizii constă în faptul că unii locatari au hotărât să amenajeze aceste mici spații în balcoane cu camere, unii transformându-le chiar în bucătării, dormitoare sau extinderi ale livingurilor, aducând diverse intervenții prin desființarea unor uși sau ferestre, eliminarea parapetului unei camere, placării cu plăci ceramice pe pereți, parapete sau planșee, încărcării suplimentare a plăcii din BCA cu mobilier, zidărie sau compartimentări, închizând cu tâmplărie PVC termoizolantă fără a consolida parapetul.

Acestea fiind spuse, iată un sfat pentru locatarii atenți la detalii, care apreciază unitatea unei clădiri și sunt dotați cu simț estetic: dacă vă doriți confort termic ridicat și un aspect plăcut al fațadei, permiteți lucrările de intervenție asupra parapetelor existente și închiderea acestora cu tâmplărie termoizolantă din PVC. Din păcate, multe dintre aceste intervenții sunt realizate fără documentația tehnică elaborată și avizată de către autorități, iar proprietarii riscă sancțiuni și obligația de a aduce lucrările la starea inițială, pentru a intra în legalitate.

În cele ce urmează vă prezentăm câteva plusuri și câteva minusuri ale acestor tipuri de intervenții. Decizia privind lucrările de intervenții vă aparține, în final, însă noi recomandăm întotdeauna să cereți sfatul unui specialist înainte de a face orice fel de modificare în acest sens.

Aspecte benefice ale intervențiilor asupra parapetelor și închiderii cu tâmplarie termoizolantă de tip PVC:

 • siguranța parapetelor;
 • confort sporit;
 • eliminarea infiltrațiilor;
 • confort termic ridicat;
 • spațiu tampon între interior și exterior.

Aspecte negative ale intervențiilor asupra parapetelor și închiderii cu tâmplarie termoizolantă de tip PVC:

 • risc crescut de prăbușire sau dislocarea unor elemente;
 • apariția unor posibile infiltrații;
 • necesitatea unor intervenții periodice;
 • estetica nefavorabilă.

Distribuie articolul

5 Comments on “Reabilitarea parapetului balconului – aspecte pro și contra în reabilitarea locuințelor

 1. Unlimited Web Host from $0.99 say: 3 zile ago Reply

  … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: designlab-construct.ro/reabilitarea-parapetului-balconului-aspecte-pro-si-contra-in-reabilitarea-locuintelor/ […]

 2. buy real uk driving license , say: 3 zile ago Reply

  … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: designlab-construct.ro/reabilitarea-parapetului-balconului-aspecte-pro-si-contra-in-reabilitarea-locuintelor/ […]

 3. joker123 say: o zi ago Reply

  … [Trackback]

  […] Info to that Topic: designlab-construct.ro/reabilitarea-parapetului-balconului-aspecte-pro-si-contra-in-reabilitarea-locuintelor/ […]

Lasă un comentariu