Unul dintre cei mai importanţi paşi în obţinerea Autorizaţiei de Construire a unei clădiri, în vederea primirii acordului autorităţilor, îl reprezintă Documentaţia Tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor, denumită în continuare D.T., aşa cum este întâlnită în legislaţia din domeniu.
Documentaţia Tehnică pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii este documentatia tehnica simplificata, care prezinta elementele tehnice esentiale necesare emiterii autorizatiei de construire/desfiintare. Prin intermediul DT se stabilesc principalele coordonate privind incadrarea in indicii urbanistici aprobati, amplasarea constructiilor si relatiile acestora cu vecinatatile, schemele si fluxurile functionale, compozitia spatiala, structura de rezistenta, expresia de arhitectura, dotarea si echiparea constructiilor – inclusiv solutiile de asigurare, bransare si racordare a acestora la infrastructura edilitara, dupa caz.
Dupa emiterea autorizatiei de construire, D.T. se dezvolta in proiectul tehnic (P. Th.) si constituie parte integranta a acestuia, respectiv a detaliilor de executie, fiind interzisa modificarea prevederilor D. T, sub sanctiunea nulitatii Autorizatiei de Construire.
Cine trebuie să elaboreze Documentaţia Tehnică
D.T. se elaboreaza de catre proiectanti autorizati, persoane fizice sau juridice, organizate in echipe sau colective tehnice de specialitate din domeniul arhitecturii, urbanismului, constructiilor si instalatiilor pentru constructii, astfel:
a) arhitect
b) inginer proiectant rezistenta-structura
c) inginer proiectant instalatii
Pentru toate specializarile mai sus mentionate, persoanele care executa D.T. trebuie sa detina diploma recunoscuta de catre statul roman pentru proiectarea partii respective din proiect, la toate categoriile de importanta a constructiilor supraterane sau subterane.
Aceste prevederi se aplica si pentru documentatia de executie efectiva a lucrarilor, iar semnarea documentatiilor de persoanele prevazute mai sus angajeaza raspunderea acestora in conditiile legii.
Ce conţine Documentaţia Tehnică
D.T. se elaboreaza conform:
1. prevederilor legale in vigoare;
2. cerintelor certificatului de urbanism;
3. continutul avizelor;
4. punctul de vedere al autoritatii pentru protectia mediului.
D.T. pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii se intocmeste pentru urmatoarele:
- autorizarea executarii lucrarilor de construire – denumita D. T. A. C (Documentatie Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire)
- autorizarea executarii lucrarilor de desfiintare – denumita D. T. A. D. (Documentatie Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Desfiintare)
- autorizarea executarii organizarii lucrarilor – denumita D. T. O. E. (Documentatie Tehnica pentru Organizarea Executiei)
Pentru fiecare dintre fazele de mai sus, D.T. contine urmatoarele sectiuni:
a) Opisul documentelor continute – necesar a fi prezentat spre autorizare;
b) Piese scrise;
c) Piese desenate;
d) Denumirea documentatiei (D.T.A.C., D.T.A.D., D.T.O.E.).
SECŢIUNEA I: Piese scrise
Lista si semnaturile proiectantilor (numele, calitatea si partea din proiect pentru care raspund)
2. Memoriu
2. 1. Date generale:
Descrierea lucrărilor care fac obiectul D.T. pentru autorizarea lucrărilor de construcții, făcându-se referire la:
- amplasamentul si topografia
- clima si fenomenele naturale specifice;
- geologia si seismicitatea;
- categoria de importanta a obiectivului.
- 2. Memorii pe specialitati
Descrierea lucrarilor de:
- arhitectura;
- structura;
- instalatii;
- dotari si instalatii tehnologice, dupa caz;
- amenajari exterioare si sistematizare verticala.
- 3. Date și indici care caracterizează investiția proiectată, cuprinși în anexa la cererea pentru autorizare:
- suprafetele – construita, desfasurata, construita la sol si utila;
- inaltimile cladirilor si numarul de niveluri;
- volumul constructiilor;
- procentul de ocupare a terenului – P. O. T.;
- coeficientul de utilizare a terenului – C. U. T.
- 4. Devizul general al lucrarilor
2. 5. Anexe la memoriu
2. 5. 1. Studiul geotehnic
2. 5. 2. Referatele de verificare a D. T., in conformitate cu legislatia in vigoare, intocmite de verificatori de proiecte, atestati de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, aleși de investitor.
2. 5. 3. Avizele şi acordurile privind asigurarea, branşarea şi racordarea la infrastructura edilitară, după caz, precum şi avizele, acordurile şi actele administrative specifice ale organismelor administraţiei publice centrale sau ale serviciilor deconcentrate ale acestora, după caz – Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Sănătăţii Publice, precum şi ale Ministerului Culturii şi Cultelor, Ministerului Apărării, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Ministerului Transporturilor, Serviciului Român de Informaţii ori ale altor organisme interesate, stabilite prin certificatul de urbanism conform reglementărilor legale în vigoare şi ca urmare a condiţiilor speciale de amplasament şi/sau a funcţionalităţii investiţiei, după caz, obţinute în prealabil de solicitant.
2. 5. 4. Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în forma autentică, pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate – și numai dacă sunt necesare măsuri de intervenție pentru protejarea acestora – pentru lucrări de construcții necesare în vederea schimbării destinației în clădiri existente, precum și în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate.
SECŢIUNEA II: Piese desenate
- Planuri generale:
1. 1. Plan de incadrare in teritoriu
- plan de incadrare in zona a lucrarii, intocmit la scarile 1:10. 000, 1:5. 000, 1:2. 000 sau 1:1. 000, dupa caz, emis de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara teritorial
- Plan de situatie privind amplasarea obiectivului de investitie
- plan cu reprezentarea reliefului, intocmit in sistemul de Proiectie Stereografic 1970, la scarile 1:2. 000, 1:1. 000, 1:500, 1:200 sau 1:100, dupa caz, vizat de Oficiul de Cadastru si publicitate imobiliara teritorial, pe care se vor reprezenta:
- imobilul, identificat prin numărul cadastral, pentru care a fost emis certificatul de urbanism, descris prin totalitatea elementelor topografice determinante pentru suprafaţa, lungimea laturilor, unghiuri, inclusiv poziţia şi înălţimea la coamă a calcanelor limitrofe, precum şi poziţia reperelor fixe şi mobile de trasare;
- amplasarea tuturor constructiilor care se vor mentine, se vor desfiinta sau se vor construi;
- cotele constructiilor proiectate si mentinute pe cele 3 dimensiuni (cotele ±0,00; cote de nivel; distanţe de amplasare; axe; cotele trotuarelor, aleilor, platformelor şi altele asemenea);
- denumirea si destinatia fiecarui corp de constructie;
- sistematizarea pe verticala a terenului si modul de scurgere a apelor pluviale;
- accese pietonale si carosabile din incintă şi clădiri, plantaţiile prevăzute;
- planul parcelar al tarlalei în cazul imobilelor neîmprejmuite care fac obiectul legilor de restituire a proprietăţii.
- Planul privind constructiile subterane:
- amplasarea acestora, in special a retelelor de utilitati: trasee, dimensiuni, cote de nivel pentru pozitionarea caminelor – radier si capac -, si va fi redactat la scara 1:500.
- in cazul lipsei unor retele publice tehnico-edilitare se vor indica instalatiile proprii prevazute prin proiect, in special cele pentru alimentare cu apa si canalizare.
- Planse pe specialitati:
4. 1. Arhitectura
Plansele principale privind arhitectura fiecarui obiect se intocmesc la scara 1:50 sau 1:100, astfel:
- planurile cotate ale tuturor nivelurilor subterane și supraterane, cu indicarea funcțiunilor, dimensiunilor și a suprafețelor;
- planurile acoperișurilor – terasa sau șarpantă -, cu indicarea pantelor de scurgere a apelor meteorice și a modului de colectare a acestora, inclusiv indicarea materialelor din care se execută învelitorile;
- secțiuni caracteristice – în special pe linia de cea mai mare panta, acolo unde este cazul -, care să cuprindă cota ±0,00, cotele tuturor nivelurilor, înălțimile determinante ale acoperișului – cotele la coamă și la cornișă -, fundațiile clădirilor învecinate la care se alătură construcțiile proiectate;
- toate fațadele, cu indicarea materialelor și finisajelor, inclusiv culorile, cotate și cu indicarea racordării la nivelul terenului amenajat;
- în situația integrării construcțiilor într-un front existent, se va prezenta și desfășurarea stradală prin care se va arăta modul de integrare a acestora în țesutul urban existent.
- 2. Structura
4. 2. 1. Planul fundatiilor
Se redactează la scara 1:50 și va releva:
- modul de respectare a condițiilor din studiul geotehnic;
- măsurile de protejare a fundațiilor clădirilor învecinate, la care se alătură construcțiile proiectate.
4.2.2. Detalii de fundații
4.2.3. Proiect de structura completSe prezintă pentru construcții cu mai multe subsoluri și cel puțin 10 niveluri.
4.3. Instalații
4.3.1. Schemele instalațiilorSe prezintă parametrii principali și schemele funcționale ale instalațiilor proiectate.
4.4. Dotări și instalații tehnologiceÎn situația în care investiția urmează să funcționeze pe baza unor dotări și instalații tehnologice, determinante pentru configurația planimetrică a construcțiilor, se vor prezenta:
4.4.1. Desene de ansamblu
4.4.2. Scheme ale fluxului tehnologic
Fiecare planșă prezentată în cadrul secțiunii II „Piese desenate” va avea în partea dreapta jos un cartuș, care va cuprinde: numele firmei sau al proiectantului elaborator, numărul de înmatriculare sau numărul autorizației, după caz, titlul proiectului și al planșei, numărul proiectului și al planșei, data elaborării, numele, calitatea și semnătura elaboratorilor și ale șefului de proiect.
Dacă aveți întrebări legate de acest subiect sau vă putem consilia și pe alte probleme din industrie, ne puteți contacta pe adresa de e-mail design@designlab-construct.ro.
Comments are closed.